Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ настоява за изработване на

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ настоява за изработване на
Коментари Харесай

АИКБ настоява за законодателство и алгоритъм на действие при кризи от мащаба на COVID-19

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ упорства за изработване на законодателство и логаритъм на деяние при сходни рецесии от мащаба на COVID-19, както и за провеждането на необятен публичен спор, на който да се обсъдят цели за развиване в изискванията на нова социална и социално-икономическа световна среда. 

Повод за настояването е и препоръчаният от Европейската комисия огромен проект за " стабилно, в съгласие, приобщаващо и заслужено за всички страни членки " възобновяване с бюджет от 1,85 трилиона евро. 

От АИКБ оферират да се съсредоточат ресурси и време за възобновяване на стопанската система от претърпените вреди, за добиване на нужните заключения и за целенасочени дейности за възстановяване позициите на българската стопанска система в световното икономическо и обществено-политическо пространство, което без подозрение ще претърпи сериозна промяна. 

" Обявената от СЗО пандемия не анулира локалното законодателство за епидемиологичен режим, само че у нас се приложи изключително законодателство, писано на крайник и оспорвано заради това и досега. Ограничаването на правото на напредване сред регионалните центрове е нарушаване на Конституцията и е противоречиво дали изключително състояние може да го постановява. Затварянето на парковете и планините е нелегално и нездравословно за здравето, а при работещ публичен превоз и метро - е и несвоевременно. Създаването на щаб без законова глоба и при съществуващи ясни правила и процедури в националното опазване на здравето е непозволено. Разпалването на страхова неуравновесеност е нелегално и нездравословно за здравето на популацията. Прекратяване на работата на Народното събрание е неприемливо и изцяло безпричинно. Категорично човешкият живот е единствен приоритет в сходна конюнктура. Но точно това слага пред тестване качеството на подхванатите ограничения – човешкият живот е също толкоз значим и след използването на съответните решения, както и след изчерпване на ограничаващия режим ", написа в позицията на АИКБ. 

От работодателската асоциация регистрират, че рецесията е откроила системните проблеми в опазването на здравето ни, видни и преди нея. И напомнят, че поради изключителното състояние се е стигнало до прекратяване на детски и женски съвещания, трансплантации, планови интервенции, ранна диагностика и профилактика. 

" Докато в нито един миг не бяха употребявани по едно и също време даже и 5 % от апаратите за обдишване и налични болнични кревати за инфектирани с COVID-19, преустановяването на регулярната здравна активност неприемливо изложи на риск здравето на хората. Аргументът, че е допустимо претоварване на лечебните заведения, е непозволен, а се оказа и погрешен. Прякото прекопирване на частичен непознат опит е нерелевантно. Обобщавайки, натрапва се разочарованието в обществото, че макар все по-засиленото финансиране (ръст от над три пъти за 10 години) здравната ни система е с все по-ниска успеваемост ", настояват от АИКБ. И споделят, че макар настойчивите апели на работодателските организации, изпълнителната власт не е провела навременен и ефикасен разговор с бизнеса и се е забавила с ограниченията, допускайки редица неефективности.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР